aBC Podcast #4.64

Despre practica în arhitectură, provocările unui business creativ și învățături pentru tinerii arhitecți

noiembrie 2, 2024

Tema episodului

Ascultă aBC Podcast și află despre călătoria sa profesională, provocările și lecțiile învățate în 18 ani de experiență. Sebastian explică cum pragmatismul și atenția la detalii au fost esențiale în evoluția biroului său de arhitectură. De asemenea, dezvăluie strategiile care au ajutat biroul SAM Ideas să prospere într-o industrie competitivă și sfaturi pentru tinerii arhitecți.
aBC Podcast - COVER Template (13)

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Screenshot 2024-05-22 234452
Sebastian Săvescu
Sebastian Săvescu este arhitect și fondator al SAM ideas, un birou de arhitectură din România recunoscut pentru abordările sale inovatoare și pragmatice în design. Cu peste 15 ani de experiență în domeniu, Sebastian a explorat diverse programe de arhitectură, perfecționându-și constant tehnicile și cunoștințele pentru a livra proiecte de excepție. Sebastian și-a început cariera academică la Iași, unde a obținut un master în arhitectură și un altul în dezvoltare regională. De asemenea, a fost profesor la Facultatea de Arhitectură din Iași, unde a inspirat și ghidat tinerii arhitecți în formare. Actualmente, el deține funcția de vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Iași, unde contribuie la dezvoltarea și promovarea profesiei de arhitect.

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

Armina și Sebastian discută despre:

   – De ce practica este esențială în arhitectură.

   – Cum să-ți construiești un birou de arhitectură stabil și respectat.

   – Provocările legate de angajarea și integrarea unui tânăr arhitect.

   – Importanța feedback-ului și a învățării constante.

   – De ce colaborarea și comunitatea sunt importante pentru succesul în industrie.

Idei valoroase ale discuției:

,,Un arhitect, vorbesc de un tânăr arhitect, cam un an durează până când valoarea muncii lui începe să fie comparabilă cu investiția pe care biroul o face în el.”

 „Pragmatismul nu înseamnă a face minimul de efort ca să obții un rezultat, ci a mă concentra foarte mult pe ceea ce trebuie livrat până la urmă și care este scopul proiectului.”

„Încă de la primul proiect din anul 1, eram singurul care a venit cu planșele legate la ziua de predare. Profesorii se uitau ciudat și ziceau, ‘Chiar predai azi?’ Pentru mine era clar că trebuie să termin la timp.”

„Cred că am înțeles destul de repede că important este ca proiectul să se construiască. Un proiect dacă rămâne în sertar, dacă nu se execută, dacă nu se autorizează, nu este un proiect de construcție.”

„Am făcut multe hale industriale, am avut o colaborare care ne-a dus la vreo 60 de hale în 10 ani. Totul s-a legat cumva și am continuat, fără să ne dăm seama la început cât de mult ne vor ajuta aceste proiecte în experiența noastră.”

„Un proiect foarte important pentru noi a fost primul ciclotron medical din Iași, o premieră care generează particule radioactive pentru investigații oncologice.”

„Dacă ar fi să încep din nou, aș investi mult mai mult timp în a participa la conferințe și a vedea cum fac alții lucrurile. Îți deschide mintea și te pregătește pentru provocările din business.”

„Mi se pare că suntem 13.000 de arhitecți în România, dar avem pretenția să fim tratați ca o specie unică. Vrem să fim respectați de toți ceilalți, însă noi între noi vorbim adesea urât și ne criticăm fără să recunoaștem valoarea fiecăruia.”

„Suntem un birou de arhitectură care a crescut organic. Nu am avut un plan strict, ci am învățat din greșeli și am reacționat la provocările care au apărut.”

„Nu sunt interesat de clienți care vin din afara recomandărilor. Dacă un client ne caută direct, fără o recomandare clară, există mari șanse să consume foarte mult timp și resurse, fără ca rezultatul să fie satisfăcător.”

„Proiectul preferat este primul nostru sediu de birouri. Colaboratorii noștri ne-au acordat toată încrederea și am reușit să facem totul așa cum am visat. A fost o mare realizare la începutul carierei.”