Alexandra Deoancă este designer de profesie și „suflet călător către cunoaștere”, este pasionată de artă și iubitoare de natură, cu inima ancorată în activități ONG.
Din copilărie a fost convinsă că arta, sub o formă sau alta, va marca decisiv drumul său în viață. A absolvit liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, specializându-se în Design de Ambient.

Dorind să exploreze noi orizonturi, a ales să studieze Designul de Interior în Anglia pentru studii universitare, dar pandemia a determinat-o să se întoarcă în țară. S-a reorientat către Universitatea Națională de Arte din București, secția de Design de Ambient, unde a început studiile în plină pandemie, simțind nevoia unei schimbări fără a ști exact ce își dorește. Schimbarea a venit însă spre ea prin intermediul celei mai bune prietene și colege de facultate, care a descoperit EFdeN și a decis să se alăture acestui proiect, motivând-o și pe ea să participe activ.

Inițial, i se părea improbabil ca o echipă de studenți să concureze la olimpiada caselor solare, Solar Decathlon Europe 21/22, să construiască un prototip de casă solară și să se întoarcă acasă cu premii. Experiența i-a demonstrat că nimic nu este imposibil. În ultimii doi ani și jumătate, a contribuit la proiectarea interiorului prototipului VATRA, a fost implicată în lucrări de construcție, dezvoltare de proiecte și redactare de ghiduri. Astăzi, ocupă pozițiile de Manager al departamentului de Design și Arhitectură și de Manager de Proiect, reușind să transmită mai departe cunoștințele dobândite și să contribuie la dezvoltarea viitorilor profesioniști și la promovarea schimbării.