aBC Podcast #2.27

Sabin Prodan de la TRYINGTODOART - despre fotografia profesionistă de arhitectură și design interior

decembrie 21, 2023
aBC podcast_symbol-color-black

Tema episodului

Ascultă aBC Podcast #2.27 cu Sabin Prodan și află povestea unui arhitect, devenit fotograf profesionist de arhitectură și design interior, așa cum el însuși afirmă, la cererea venită din partea oamenilor, cu 184 de proiecte în 2023, care a reușit să găsească echilibru între calitate – timp – cost, se bucură de statutul de a fi propriul lui șef și și-ar dori să poată crea o fereastră magică de timp.
Vizual-aBC-Podcast-#2.27

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Sabin Prodan
Sabin Prodan
Arhitect, fotograf de arhitectură și design interior

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

Sabin Prodan povestește în aBC Podcast #2.27 despre:

1.   drumul setat către arhitectură încă din clasa a V-a când a început să facă naveta din Mioveni la Pitești,

2.   începuturile în fotografia de stradă în 2011 pe durata stagiului Work & Travel in USA,

3.   startul ca fotograf de interior în 2015 și specializarea pe fotografia de interior în 2018,

4.   fotografia – curiozitate și refugiu în perioada facultății,

5.   întrepătrunderea dintre arhitectură, fotografie, graphic design,

6.   clientul tipic, modalitatea de lucru și destinația fotografiilor făcute de Sabin Prodan,

7.   echilibrul între calitate – timp – cost,

8.   alegerea fotografiei ca răspuns la cererea venită din partea oamenilor,

9.   responsabilizarea și presiunea venite din exterior,

10. fereastra magică de timp,

11.  un sfat care a mai fost menționat de către invitații aBC Podcast, dar de fiecare dată  sub altă formă. Ascultă podcastul cu Sabin Prodan și află ce îi sfătuiește acesta pe tinerii antreprenori.

Idei valoroase ale discuției

  1. Despre relația cu fotografia în facultate: a insistat să aibă tot timpul un aparat foto, în facultate fotografia a fost un refugiu pentru el, primea feedback mult mai repede decât în arhitectură și era o curiozitate pentru ce poate face cu aparatul de fotografiat, și-a făcut prieteni în zona fotografiei.
  2. „În primă fază fotografia m-a făcut să fiu un arhitect mai bun, vedeam lucrurile altfel, prin fotografie am început să înțeleg ce înseamnă compoziția, apoi faptul că am studiat arhitectura m-a ajutat să fiu un fotograf mai bun. Graphic design-ul vine la pachet cu toate astea.”
  3. „Lucrez predominant cu arhitecți și designeri, cu cineva cu care am același limbaj vizual, vedem lucrurile similar. Arhitecții doresc ca finisajele să vorbească mai mult decât decorațiunile, iar designerii doresc să evidențieze atmosfera, nu doar finisajele, ambele viziuni sunt corecte, cumva totul depinde de intenții, trebuie să știi ce vrei să pui în valoare.”
  4. „Să vinzi un lucru care îți place să îl faci este contraintuitiv, ai nevoie de pragmatism, pentru mine a fost un proces lent.”
  5. „Nu-mi doream neapărat să fac fotografie de interior sau de arhitectură, pentru mine erau lucruri care erau în suspensie, puțină arhitectură, puțină fotografie, puțin graphic design – atâta timp cât eram propriul meu șef, eram fericit. Cumva oamenii au ales, dacă veneau oamenii spre mine să le fac proiectare, făceam proiectare, dacă ele (arhitectura, fotografia, graphic design-ul) erau în suspensie și am văzut că vine mai multă lume din partea de fotografie și era mai multă nevoie de fotografie în perioada respectivă, m-am orientat acolo (în direcția respectivă) și acum sunt aici.”
  6. „Mă încarc mai mult fotografiind cu oameni diferiți de la o zi la alta, decât 10 proiecte consecutive pentru același client.”
  7. „Nu merge să scalezi în fotografie, merge să delegi, dar e complicat, trebuie să găsești oamenii cu care rezonezi, ceea ce e mai greu, trebuie să ai o viziune pe care să o împărtășești cu celălalt, aptitudini, limbaj vizual similar.”
  8. La întrebarea Arminei despre sfaturile pe care le-ar da tinerilor creativi care doresc să devină antreprenori, Sorin Prodan a răspuns:să identifice ce le place și să facă devreme, chiar dacă nu este perfect. Nu trebuie să fie perfect. Dacă lucrurile nu merg bine, nu este nicio problemă, este important să încerci, cu cât îți întinzi pânza pe orizontală, cu atât poți găsi lucruri care să îți placă și să iasă ceva frumos.”

Lecturi recomandate: