aBC Podcast #3.28

Claudiu Ionescu de la RINO Architecture - despre inovație și provocarea proiectelor complexe în arhitectură

ianuarie 12, 2024

Tema episodului

Ascultă aBC Podcast #3.28 cu Claudiu Ionescu și află povestea unui arhitect motivat de inovație și complexitatea proiectelor, pentru care fiecare construcție vine cu satisfacția lucrului bine făcut deoarece nu face rabat la calitate.
Claudiu Ionescu

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
003 (2)
Claudiu Ionescu
Claudiu Ionescu este Arhitect si fondator al RINO Architects. A absolvit Facultatea de Arhitectură la Timișoara, și în prezent este doctorand în Arhitectură la U.A.U.I.M. București. Reușita sa timpurie a fost recunoscută în anul 2012, când a câștigat premiul întâi pentru proiectul Muzeul Digital, Pecica, Romania. În plus, în 2011, în timpul perioadei sale de juniorat în arhitectură, a avut o experiență semnificativă lucrând cu Dorin Stefan și DSBA la "Taiwan Tower International Conceptual Design Competition” din Taichung, Taiwan. Au castigat premiul întâi, ceea ce a consolidat și mai mult reputația sa ca un arhitect cu viziune și abilități excepționale.

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

Claudiu Ionescu povestește în aBC Podcast #3.28 despre:

  1. Relația cu mentorul său, arh. Dorin Ștefan, pe care îl admiră, de la care a învățat foarte mult și l-a ajutat în dezvoltarea sa ca arhitect,
  2. Scalabilitatea business-ului de arhitectură din România în condițiile în care nu faci rabat la calitate,
  3. Cum a ajuns să preia proiectul Terminalului 4 al Aeroportului de la Iași și ce provocări a întâmpinat,
  4. Folosirea tool-urilor AI,
  5. Gândirea critică asupra ta și a operelor tale,
  6. Muzeul Digital de la Pecica,
  7. Fuga de confort și motivația proiectelor complexe care vin și cu rezultate financiare,
  8. Schimbările pe care le-ar face cu o baghetă magică la nivelul programei școlare și în legislația proiectelor derulate de statul român.

Sfaturile și gândurile de final exprimate de Claudiu Ionescu sunt foarte valoroase pentru tinerii antreprenori creativi. Ascultă-le cu atenție și ține cont de ele!

Idei valoroase ale discuției:

1.Claudiu Ionescu despre mentorul său, arh. Dorin Ștefan: Am admirat că niciodată nu a spus: “asta este o soluție proastă” – a stat, a ascultat, iar la final rămâneau cele mai bune idei. Asta am preluat eu în biroul meu, nu mi se pare că cineva are doar idei proaste sau doar idei bune, la final soluția câștigătoare iese în față.

2. În România scalabilitatea business-ului de arhitectură este destul de greu de făcut și e greu să îl susții doar cu proiecte ca lumea, eu nu vreau să fac rabat de la calitate, ceea ce, din punct de vedere al business-ului este probabil o greșeală.

3. Vreau să văd tot timpul challenge-uri noi și atunci căutăm idei, încercăm să inovăm, pe cât este posibil în România și uitându-ne la ce se întâmplă în context internațional, dar conceptualizând lucrurile la nivel local.

4. Cei care nu vor folosi tool-urile AI vor avea de pierdut, și business wise, și profesional.

5. Fiecare proiect are plusul că încercăm ca profesia să fie clientul cel mai bun, care nu e cel mai eficient mindset din punct de vedere business.

6. Dacă vrei să faci lucrurile bine, este bine să ai o gândire critică și asupra ta și asupra operelor tale…știm că data viitoare o să facem mai bine.

7. Fug foarte tare de confort, ceea ce înseamnă că la mine se întâmplă non stop schimbări, pentru mine motivația este strict din punct de vedere al complexității proiectelor. La pachet cu complexitatea proiectelor vine și partea financiară.

8. Sfat pentru tinerii antreprenori creativi: să nu facă compromisuri doar de dragul de a prinde un proiect și, chiar dacă e puțin mai greu în primii ani financiar până te recomandă clienții mai departe, să strângă din dinți, va fi ok în final, să nu facă compromisuri la preț, fiecare știe valoarea lui sau ar trebui să își cunoască valoarea.

Mi-aș dori ca oamenii să conștientizeze că stă în puterea lor să schimbe lucrurile în bine și să facă lucrurile așa cum trebuie.