aBC Podcast #3.32

Anca Dumitrescu și Alina Filipoiu, arhitecte - despre puterea unei echipe și 10+ ani de învățare și transformare continue

martie 1, 2024

Tema episodului

Află cum a evoluat de-a lungul a 10+ ani afacerea creativă a unei echipe formate inițial din patru prieteni (astăzi echipa numără 17 membri), cum au reușit să depășească provocările împreună, ce este în prezent 441 Design Powerhouse și ce planuri de scalare și new business au pentru următorii 10 ani. aBC Podcast #32 este o discuție valoroasă indiferent de vechimea afacerii tale creative și cu atât mai inspirațională pentru cei la început de drum în antreprenoriatul creativ.
aBC-Podcast-3.32

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Alina-Filipoiu-441designstudio
Alina Filipoiu
Alina Filipoiu este arhitect iar din 2013 Fondator și Creative Director la 441 Design Powerhouse unde coordonează proiecte de arhitectură de interior și identitate vizuală, cu o experiență de 10 ani în domeniu. Crede că designul impactează pozitiv un business pe termen lung, mai ales dacă este gândit integrativ. 441 Design Powerhouse este o agenție de creație specializată în branding, design graphic și arhitectură de interior, dedicată dezvoltării experiențelor care generează legături emoționale între proiecte și publicul lor.
Anca-Dumitrescu-441designstudio
Anca Dumitrescu
Anca Dumitrescu a studiat arhitectur si urbanism, cea dintâi find una din marile sale pasiuni. A lucrat in domeniu in timpul facultätii, înc din anul 2, iar in anul 5 a inceput proiectul 4 for 1 aläturi de colegii si. Niste muschetari ai designului. Anca are o energie debordant si crede cu tirie că poate face lumea mai bună prin proiectele în care se implicã. Spune despre ea că este jumätate business woman, jumätate visual storyteller si ca ambele parti necesita la fel de multa creativitate.

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

În aBC Podcast #3.32, Anca Dumitrescu și Alina Filipoiu, cofondatoare 441 Design Powerhouse, povestesc despre: 

  • începuturile colaborării din perioada facultății a unei echipe formate inițial din 4 persoane: Anca, Alina, Șerban și Octavian
  • atitudinea Yes Man – benefică sau nu, pe termen scurt sau lung
  • ce este 441 Deign Powerhouse în prezent și ce servicii oferă
  • proiectul Înăuntru, o inițiativă 441 și Dume de Mestecat, derulat în perioada pandemiei, din dorința de a comunica că nu suntem singuri, de a ști că și alții trec prin ceea ce trecem noi (Alina Filipoiu)
  • proiectul Dėcouvert, inițiat în 2023, o platformă despre impactul designului interior în business-urile din industria HoReCa
  • provocarea cea mai mare: lipsa de organizare care a dus la burnout
  • gestionarea relației cu membrii echipei
  • importanța consultanței din partea unor specialiști în domenii pe care nu le cunoști (de ex. resurse umane)
  • creativitatea în business
  • sfaturi valoroase pentru cei care încep acum un business în domeniul creativ
  • transparența costului în designul interior pentru clienți și tariful minim/ oră perceput de 441

Idei valoroase ale discuției:

La întrebarea Arminei Popeanu dacă atitudinea Yes Man este benefică pe termen lung sau nu pentru creșterea business-ului, Alina Filipoiu a răspuns: e OK la început, îți testezi limitele, vezi ce poți face, îți dai seama ce îți place să faci, ce reziliență ai, este o descoperire, încurajez pe toată lumea să spună DA la început, apoi trebuie să înveți să spui și NU și să filtrezi.

Alina Filipoiu despre perioada de început a 441: intram în proiecte cu teama că nu avem know-how-ul necesar (și uneori nu îl aveam), dar aveam dorința de a învăța constant ceva și asta ne-a făcut să luam ceva din fiecare proiect și a devenit un know – how foarte consistent.

Anca Dumitrescu despre proiectul Découverte inițiat în 2023: a fost o experiență foarte valoroasă, este vorba despre o platformă în care vrem să aducem împreună ownerii de business din industria HoReCa și pe cei din industrii creative și să discutăm despre impactul designului în aceste business-uri, la nivel real, la nivel de cifre, serios și sincer, cu întrebări și răspunsuri dureroase.

Alina Filipoiu: ne-am dat seama foarte greu cum să gestionăm relația cu oamenii din echipă și cum să alegem oamenii potriviți pentru noi, am ales după feeling și am avut foarte multe eșecuri. Apoi au hotărât să apeleze la specialiști – o firmă de HR, deorece, tot Alina afirmă: nu ai cum să înveți orice meserie. Am înțeles greu expresia „you have to spend money to make money”. Trebuie să investești targetat, acolo unde tu ai niște lipsuri, să faci bani și să construiești.

La întrebarea: Ce ați sfătui antreprenorii care încep acum un business să facă?, Alina Filipoiu a răspuns: oricât de creativ ai fi, cred că trebuie întâi să înveți să faci business, să faci bani, ca să ai resurse să îți dezvolți creativitatea, iar Anca Dumitrescu a zis: să impună limite. Noi nici acum nu știm tot timpul, dar acum conștientizăm importanța acestui lucru. Timpul tău ca profesionist este valoros și ar trebui remunerat ca atare. Ofertele foarte mici – not knowing your worth, dăunează persoanelor care fac acest lucru, dăunează foarte mult la nivel de industrie, în piață sunt discrepanțe mari care nu sunt reale, înțelese de public.

Alina Filipoiu: avem un cost pe oră, care ar trebui să fie 75 EUR/ ora, minim. Mi-ar plăcea să existe o standardizare pentru un cost minim și să fim toți de acord…Nu cred în concurența neloială, este loc pentru talentul fiecăruia, venim cu plusuri diferite, ar trebui să ne susținem, să avem niște guide-uri de bază de la care să plecăm și să ne ajutăm.

Recomandarea finală din partea fiecăreia a fost: 

Alina Filipoiu: fiți curioși! Căutați să aflați lucruri!

Anca Dumitrescu: ascultați-o pe Armina Popeanu! Face lucruri faine rău! Ajută la comunitate și ajută partea educațională. Felicitări!