aBC Podcast #3.34

3.34: aBC Podcast x ZOISS: Mihaela Steiner despre studiile din afara țării, onorariile mici de la început de drum și ego-ul arhitecților

martie 15, 2024

Tema episodului

Află care a fost parcursul educațional al Mihaelei Steiner în domeniul arhitecturii, cum a plecat să studieze în Viena, dar și ce a făcut-o să se întoarcă și să rămână în România. În acest episod, Mihaela Steiner, Founder & Architect la BAM (Biroul de Arhitectură Metropolitană), birou ce realizează proiectare complexă de arhitectură și oferă consultanță în proiectare, în Craiova și alte orașe din Europa, ne dezvăluie care sunt perspectivele ei asupra onorariilor mici și mari, ce provocări a întâmpinat, dar și de ce a ales să lucreze cu ZOISS.
1

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Imagine WhatsApp 2024-03-15 la 14.20.05_7a1ea23f
Mihaela Steiner
A studiat in cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București, ulterior finalizându-și studiile în Viena, la Universitatea de Arte Aplicate, studio Greg Lynn.. Prima experiență profesională în domeniul arhitecturii a fost într-un prestigios birou de arhitectură din Londra, Zaha Hadid. În 2012 a fondat BAM- Birou de Arhitectură Metropolitană, birou ce realizează proiectare complexă de arhitectură și oferă consultanță în proiectare, în Craiova și alte orașe din Europa. Are în echipă încă doi colegi, alături de care urmează un scop comun: beneficiarul final să se simtă bine în spațiul gândit de ei. Mihaela spune că Interioarele nu schimbă vieți, dar ne fac rutină zilnică mai plăcută. Noi nu impunem un stil, ci ne pliem personalității clientului, contextului și temei pe care o primim sau o imaginăm împreună cu acesta.

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

În primul episod din seria Podcasturilor aBC x ZOISS, Mihaela Steiner, povestește despre: 

  • studiile la Viena, parcursul profesional;
  • experiența ei cu Zaha Hadid;
  • ce a determinat-o să se întoarcă și să rămână în România;
  • cum a înființat Biroul de Arhitectură Metropolitană, birou ce realizează proiectare complexă de arhitectură și oferă consultanță în proiectare, în Craiova și alte orașe din Europa;
  • cum vede domeniul;
  • onorariile mici de la început de drum – cum crești onorariul;
  • cum arată proiectele cu bugete mari din Craiova;
  • care este cea mai profitabilă activitate a ei;
  • cele mai mari provocări – atragerea și reținerea clienților;
  • cum faci să nu ajungi să „lucrezi cu rețete”; 
  • ego-ul arhitecților – cum faci să ții cont de observațiile clienților;
  • de ce nu se consideră antreprenor;
  • de ce a ales să lucreze cu ZOISS.

Idei valoroase ale discuției:

Mihaela Steiner și-a început studiile în domeniu la noi în țară, la Ion Mincu, însă a decis că își dorește să își finalizeze studiile în afară. Pentru asta, Mihaela a plecat în Viena, la Universitatea de Arte Aplicate, studio Greg Lynn. Despre această experiență, Mihaela povestește: „Am făcut trei ani de arhitectură la Mincu. Mi-am dorit din anul II să plec cu bursă Erasmus. Am rămas cu restanță la materiale de construcții. Până la urmă, printr-o întâmplare fericită am plecat la Bauhaus cu o bursă care aproape că s-a înființat pentru mine. Și la Bauhaus am aflat că există și alte școli de arhitectură”. 

„Nu le-am spus părinților mei. Aveam foarte puțini bani să merg acolo”, ne-a povestit Mihaela. Hotărâtă să urmeze, totuși, această cale creativă, Mihaela și-a trimis online portofoliul și a plecat la Viena cu primul zbor pe care și l-a permis. „M-am întors acasă cu un autocar, cu nașul, pe tren”, povestește Mihaela râzând. 

Deși nu cunoștea nici limba germană, Mihaela a excelat. De la Viena a ajuns la Londra, acolo unde a vrut să vadă cum este în biroul unui star architect. „Am cunoscut multă lume interesantă acolo”. 

Prima experiență profesională în domeniul arhitecturii a fost într-un prestigios birou de arhitectură din Londra, Zaha Hadid. Despre Zaha Hadid, Mihaela a povestit: „Pe cât de interesantă e Zaha din afară, nu era un profesor bun. Eu am preferat un profesor care să împărtășească cu elevii lui”. 

După studii, Mihaela s-a întors în România, aici unde a început să aibă tot mai multe proiecte. „Mi-am dat seama, după ce mă mai întâlnisem cu foștii colegi, că eram singura care începuse să construiască și n-am mai plecat”. 

În 2012, Mihaela a înființat BAM – Biroul de Arhitectură Metropolitană, birou ce realizează proiectare complexă de arhitectură și oferă consultanță în proiectare, în Craiova și alte orașe din Europa.

„În profesia asta ai de-a face cu oameni foarte diferiți. Și cu cât ai o experiență mai mare în spate, cu atât știi cum să-l abordezi pe fiecare mai potrivit”. 

„Provocările vin pe măsura ta. Pe cât ești tu de pregătit”, este de părere Mihaela Steiner. 

Despre onorariile mici de la început de drum, Mihaela a povestit: „Am învățat pe banii clienților”. 

„Luăm și proiecte cu bugete mici. Și nu le refuz pentru că mi se pare că mă țin fresh”.

Mihaela este de părere că „Să pui foarte multe întrebări și să și ții cont de răspunsurile pe care le primești” este cheia în a-ți menține clienții pe termen lung. 

Despre statutul de antreprenor, Mihaela povestește: „Lucrez cot la cot cu colegii mei și asta nu se numește antreprenor, cu siguranță”. 

ZOISS este un mare ajutor pentru Mihaela. Ea spune că știe că în colaborarea lor, știe că nu va avea nicio surpriză neplăcută. „Se vede cumva că e un business de familie. Ce avem noi în comun e că și pe unii, și pe alții ne interesează reputația, mai mult decât banii sau orice altceva”. „Cred că e important să lucrezi cu oameni care gândesc la fel ca tine”, completează Mihaela.