aBC Podcast #3.35

3.35: aBC Podcast x ZOISS: Cristina Stroe, arhitectă, despre statutul femeii arhitect într-o lume a bărbaților, Red Flagurile clienților și promovarea prin fotografii

martie 22, 2024

Tema episodului

Ascultă aBC Podcast 3.35 și află cum vede Cristina Stroe, Arhitect la Laboratorul de Arhitectură, statutul femeii arhitect într-o lume a bărbaților, Red Flagurile clienților, promovarea prin fotografii și detalii, dar și cum um vinzi o idee mai bună/peste bugetul beneficiarilor. În acest episod, Cristina ne povestește, pe larg, cum a fost revenirea în arhitectură în rolul de mamă și ce provocări a întâmpinat.
ZOISS x aBC Podcast

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Captură de ecran 2024-03-23 173300
Cristina Stroe
A absolvit în 2011 Arhitectura și are o experiență de peste 15 ani în domeniu. A început de mic copil să deseneze şi să iubească frumosul. Spune că a ajuns să facă arhitectură pentru că aceasta i-a cerut. În 2009 a fondat Biroul Individual de Arhitectură Cristina Stroe, în prezent cu un portofoliu vast de amenajări interioare și proiectare în arhitectură. Din 2011 este Arhitect la Laboratorul de Arhitectură.

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

În cel de-al doilea episod din seria Podcasturilor aBC x ZOISS, Cristina Stroe, povestește despre: 

 • Cum a ajuns Cristina să dea la arhitectură;
 • Cum e să fii un arhitect „colorat”, într-o lume de arhitecți îmbrăcați în negru;
 • Cum s-a asociat cu șase colegi de facultate;
 • Trecerea ei prin partea de design parametric;
 • Implicarea în implementare;
 • Cum arată echipa Laboratorului de Arhitectură;
 • Viața de mamă;
 • Tipurile de proiecte de la Laboratorul de Arhitectură;
 • Cum vinzi o idee mai bună/peste bugetul beneficiarilor;
 • Femeile arhitect într-o lume a bărbaților;
 • Cele mai mari provocări;
 • Red Flags în relația cu clienții;
 • Rolul de antreprenor;
 • Cât de importantă este promovarea prin fotografii și detalii;
 • Relația cu cei de la ZOISS – partea cea mai bună: comunicarea eficientă;

Idei valoroase ale discuției:

Despre prima întâmplare care a determinat-o să aleagă arhitectura, Cristina povestește: „Văzusem în curtea școlii pe cineva cu un tub imens și ne arăta desenele lui și am zis  – wow, nu trebuie să tocești, sună minunat, vreau și eu aici – și am ajuns să fac meditații la arhitectură”. 

În facultate, Cristina își amintește că nu se încadra în stereotipul arhitectului și nu era nici premiantă: „Nu mă îmbrăcam în negru, eram mai colorată”. 

La început, Cristina și colegii de facultate cu care s-a asociat au fost nevoiți să își facă o firmă de mobilă: „Trebuia să găsești furnizori diferiți care să-ți aducă bucățele dintr-un proiect, ceea ce era super complicat și greu de manageriat și de obicei nu ieșea tot cum ar trebui”, explică Cristina. 

„Eu am preferat să rămân cu partea de arhitectură și design interior pentru că din păcate, dacă vrei să faci ceva bine, trebuie să te focusezi numai pe asta”. 

Despre echipa pe care a construit-o în jurul său și modul de lucru, Cristina povestește: „Suntem trei fete în momentul de față. Încercăm să lucrăm mai mult pe parte de eficiență decât pe cantitate, în sensul că aș prefera să am o echipă care să mă cunoască și pe mine și să avem un un stil și o direcție estetică comună, ca atunci când un client vine către noi să vină dorindu-și un stil pe care îl promovăm și să se potrivească portofoliul nostru cu ceea ce își doresc ei. Și cred că asta înseamnă să ai o echipă închegată, să te cunoști destul de bine cu oamenii din birou”. 

Rolul de mamă n-a împiedicat-o pe Cristina să exceleze în domeniu: „În ziua în care am născut am fost la birou. Adică pot să pot să spun că nu m-am oprit niciodată”. 

„Argumentează-ți orice alegere și poți să ai câștig de cauză. Încercăm să venim cu niște argumente destul de logice, nu bazate neapărat pe sentimente, un pic mai pragmatice”, este de părere Cristina. 

„Să fii prieteni și să fii om cu clienții tăi, să dezvolți o oarecare conexiune ca să poți să-l faci să vizualizeze mult mai bine ideile tale” este cel mai bun sfat pe care l-a primit Cristina.