În cel de-al treilea episod din seria Podcasturilor aBC x ZOISS, Maria Decu și Mihai Dumitrache, povestesc despre:
„La mine a început totul în 2009, când dintr-o ambiție de-a mamei, m-a dus la niște cursuri de modeling, urmând ulterior să activez în acest domeniu, care mi-a deschis cumva orizontul către toată partea asta creativă, unde am cunoscut tot felul de oameni faini, designeri vestimentari, fotografi, urmând ca la un an distanță să fac o ședință foto în showroom-ul celor de la Introdesign, unde mi s-a aprins un beculeț, o sclipire care m-a măcinat o perioadă”, ne-a povestit Maria. Acesta a fost și momentul în care a început să se documenteze, să vadă exact ce înseamnă arhitectura și să aleagă să urmeze o carieră în domeniu.
Mihai, în schimb, și-a dat seama mai devreme că vrea să dea la arhitectură. În clasa a VII-a, la orele de desen, Mihai a avut ocazia să facă perspectivă la un punct de fugă. „Mi s-a părut absolut genial și am făcut cele mai faine planșe”, a povestit Mihai.
Primul proiect nu se uită niciodată. La fel a fost și în cazul Mariei și al lui Mihai. „Ne-am mândrit foarte tare și ne-a dat un boost și o motivație pentru a continua”, povestește Mihai.
Deși visau să aibă echipe separate, cei doi au găsit echilibru în a lucra împreună. „Ne-am dat seama că în realitate nu prea poți să tragi o linie foarte clară între arhitectură și arhitectură de interior, mai ales că proiectele pe care le luăm pe arhitectură Maria se ocupă după și de partea de interior”, ne-a spus Mihai. Acum cei doi lucrează într-o echipă de cinci oameni și funcționează foarte bine așa.
Despre livrarea de materiale cu elicopterul într-unul dintre proiectele lor, Mihai a povestit: „A fost foarte fain că prima etapă de livrare s-a făcut cu elicopterul ceea ce a fost foarte SF pentru noi”.
Pentru ei, cea mai mare provocare a fost remunerația de la început de carieră. „Lesson learned și am învățat mult mai bine să citim oamenii, zicem noi, și să gestionăm astfel de situații”, povestesc cei doi arhitecți.
Despre Red Flags ale clienților, cei doi cred că cel mai mare vine din partea celor care nu știu ce vor să facă.
La Zoiss au ajuns prima dată printr-o clientă. Despre experiența lor cu Zoiss, cei doi au povestit că sunt foarte fericiți cu tot ceea ce se întâmplă.
În ceea ce privește cele mai bune sfaturi pentru arhitecții aflați la început de drum, Mihai a povestit: „De fapt munca nu se termină cu ce ai învățat la facultate și de multe ori sunt clienți care poate încep un business nou odată cu colaborarea cu tine. Și poate chiar ar fi fain să-ți depășești un pic meseria pe care ai învățat-o și să vii cu niște sfaturi și cu o viziune care să-i ajute”.
„La un proiect de arhitectură de interior cred că putem spune că ar trebui să nu ne ia mai mult de două luni în funcție de complexitatea proiectului și în funcție de cât de multe modificări, variații, iterații la proiect ne sunt solicitate”, povestește Mihai despre timpul de lucru.
Referitor la ultimele modificări fiscale, cuplul de arhitecți a povestit că aveau în plan achiziționarea unor softuri, abonamente și cursuri. În acest context fiscal, cei doi au fost nevoiți să-și decaleze planurile ca să poată să susțină creșterile de salarii. „Aproape s-au dublat taxele pentru salarii. Se simte. În decembrie, când ne-a spus contabila – o să vă coste nu știu cât – ne-am dat seama că de fapt se dublează”, au spus Maria și Mihai.
„La noi oricine trage linie primește bani”, ne-a mai spus Mihai, referindu-se la deschiderea lor de a primi oameni în internship.
Celor aflați la început de drum Maria le-a urat, în final: „Nervi tari, multă răbdare”.