aBC Podcast #4.69

Claudiu Ionescu și Dorin Ștefan despre relația mentor - arhitect, despre provocări antreprenoriale și succes

decembrie 7, 2024

Tema episodului

Ascultă aBC Podcast și află despre influența lui Dorin Ștefan în formarea profesională a lui Claudiu Ionescu, despre rolul conceptului în proiectare și despre cum echilibrează creativitatea cu provocările unui business sustenabil și integrarea tehnologiei și inteligenței artificiale în arhitectură.
aBC Podcast - COVER Template (18)

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Screenshot 2024-11-06 092340
Claudiu Ionescu
Claudiu Ionescu este Arhitect și fondator al RINO Architects. A absolvit Facultatea de Arhitectură la Timișoara, și în prezent este doctorand în Arhitectură la U.A.U.I.M. București. Reușita sa timpurie a fost recunoscută în anul 2012, când a câștigat premiul întâi pentru proiectul Muzeul Digital, Pecica, Romania. În plus, în 2011, în timpul perioadei sale de juniorat în arhitectură, a avut o experiență semnificativă lucrând cu Dorin Stefan și DSBA la "Taiwan Tower International Conceptual Design Competition” din Taichung, Taiwan. Au castigat premiul întâi, ceea ce a consolidat și mai mult reputația sa ca un arhitect cu viziune și abilități excepționale.

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

În cadrul panelului din prima ediție a Summit-ului de Business Creativ, Armina. alături de Dorin Ștefan și Claudiu Ionescu au discutat despre: 

  • Mentoratul în arhitectură:
  • Importanța unui concept solid pentru orice proiect.  
  • Povestea aeroportului din Iași
  • Echilibrul între creativitate și business:
  • Provocările ofertării în arhitectură
  • Tehnologia și AI în arhitectură:
  • Lecții din carieră:

Idei valoroase ale discuției:

1. „Am învățat de la Dorin Ștefan să nu las niciun proiect să plece fără un concept solid.”  

2. „A fost o mare schimbare în carieră după ce am câștigat concursul din Taiwan – clienții au început să mă caute, nu invers.”  

3. „Încerc să îmbin creativitatea cu cerințele pieței, dar uneori calitatea rămâne prioritară, chiar dacă renunț la proiecte care nu îmi aduc satisfacție.”  

4. „Cea mai mare satisfacție vine din procesul creativ – momentele acelea în care simți că trăiești prin ideile tale.”  

5. „Inteligența artificială rămâne un instrument, dar noi trebuie să aducem sensibilitate și conștiință în arhitectură, elemente pe care AI-ul încă nu le poate replica.”  

6. „Nu mă gândesc la preț pe metru pătrat când fac o ofertă, ci la implicarea mea în proiect – cost per oră pentru rezultate de calitate.”  

7. „Am fost norocos să contribui la proiecte mari, cum ar fi aeroporturile, dar și să învăț din provocările lor.”  

8. „După Revoluție, am deschis un birou și am reușit să trăiesc din arhitectură, un lucru extraordinar în contextul atâtor dificultăți.”