aBC Podcast #1.7

Radu Ionescu, arhitect, despre procesele necesare scalării, rigoare și măsurarea succesului personal

iulie 21, 2023

Tema episodului

Ascultă podcastul cu Radu Ionescu și află de ce este necesar procesul de transformare organizațională în business-ul tău creativ, la finalul căruia compania ta capătă o structură organizatorică și totodată managerială.
aBC Podcast Radu Ionescu

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Screenshot 2024-10-30 123559
Radu Ionescu
MRICS Chairman al RICS Romania Advisory Board

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

Radu Ionescu, de profesie arhitect și inginer, un profesionist în zona de real estate și construcții, care a trecut prin multe roluri în proiecte diferite, explică în acest podcast ce sunt procesele de transformare organizațională, cum ajută acestea, de ce sunt necesare și care sunt rezultatele parcurgerii acestora. În a doua parte a podcastului discuția continuă cu multe sfaturi utile pentru freelancerii/ soloprenorii la început de drum, cărora li se pregătește un program educațional unic în România. Află despre ce este vorba!

Apasă play și acordă-ți un timp în tihnă pentru a te bucura de povești de viață, inspiraționale.

Idei ale discuției:

Procesul de transformare organizațională este un demers prin care o organizație face ordine și setează o structură, parametrii, domenii, pe care să le ruleze ulterior sub formă de procese, astfel încât să își atingă scopul, care poate fi: o eficiență crescută, o mai bună organizare, o calitate crescută a serviciilor și produselor.

Transformarea organizațională include un proces de descoperire cu instrumente de consultanță adaptate.

În primul rând antreprenorul trebuie șă știe ce își dorește de la o organizație, care sunt prioritățile, ce își doresc clienții de la organizația lui. În funcție de priorități, antreprenorul are un anumit target, iar toată activitatea care urmează se va concentra în direcția respectivă.

Rezultatul procesului de transformare este reprezentat de o structură departamentală bazată pe grupări de procese, mai simplu exprimat: determini ce este de făcut pentru a se ajunge la un livrabil, apoi stabilești prioritățile și le pui împreună pe cele care aparțin aceleiași cerințe și aceluiași stakeholder principal.

Procesul de transformare organizațională = o “salbă” de acțiuni care trebuie normate, reglementate, pentru a putea sta împreună și pentru ca interferențele lor cu alte procese să fie naturale, reglementate, nu haotice, care ar putea determina stări conflictuale în organizație. Apoi procesul începe să fie rulat, executat monitorizat și ajustat (îmbunătățit).

La finalul procesului de transformare, organizatia capătă o structură, o claritate asupra destinației fiecărui proces, o structură organizatorică și totodată managerială, devine succesorială – un manager poate fi înlocuit cu un altul, având în vedere că procesele sunt aceleași și sunt fixate. Setul de reglementări este reflectat de structura organizațională și de organigramă, de responsabilii diferitelor domenii de activitate. Rezultă o mașinărie de business pe care oricine o poate conduce, atâta timp cât obiectivele rămân aceleași și are o structură bine gândită.

Pe cei care doresc să devină în prezent freelanceri / soloprenori creativi, Radu îi sfătuiește:

  1. Să înțeleagă/ să definească de ce își doresc să facă asta și ce fel de activitate li se potrivește;
  2. Să se gândească dacă doresc să lucreze singuri sau nu. Lucrând împreună cu cineva pot lua lucrări mai mari, pot împărți munca, își promovează împreună portofoliul mai ușor, rezultatul trebuie să fie mai mult decât suma părților, nu doar o sumă

Este bine să te specializezi/ nișezi de la începutul activității antreprenoriale, dar totodată este recomandat să faci parte dintr-un întreg mai mare care, per total, aduce mai multă plus valoare.

Pentru cei care doresc să își scaleze business-ul, este recomandat să deprindă inițial abilitățile unui antreprenor, apoi pot urma programe tip MBA, iar cei care au deja experiență de business, pot accesa produse de consultanță.

Ce l-a ajutat pe Radu să se îndreptă către rezultatele dorite?

Apetența pentru rigoare și ordine, o mică obsesie de a nu pierde vremea, „chiar daca mă relaxez fac ceva pentru mine”. Fără discplină, ordine, ideile, conceptele nu pot deveni realitate palpabilă.

Dacă viața nu ne aduce provocări, uneori e bine să ni le aducem și singuri, să ieșim din zona de confort.

Actuala revoluție tehnologică repoziționează profesia de arhitect, toate aceste unelte noi, folosite judicios pentru ce avem nevoie, ne fac mai eficienți ca profesioniști = mai mulți bani, mai repede.

Succesul se măsoară în stare de bine sufletească, când realizez că mi-am atins obiectivele în relație cu alți oameni.

Recomandare finală: Desenează-ți firul roșu și urmează-l!