De ce să ți faci un business plan?

Am început un business din intuiție și unul organizat, cu plan și proceduri și altul cu model de business. Cum s-a schimbat viața business-ului meu? ● Primește o bursă la Workshop-ul de Business Model Makeover Summer Edition 2023 – joia și vinerea asta ● Idei din conversația cu Sebi Mîndroiu și Radu Călin de la PickTwo ● și poze de la aBC#16 de iunie.

Hello, Armina aici, Armina Popeanu.

am început Lyria, primul meu business care a fost o extensie a pasiunii mele de a personaliza accesoriile (genți) în 2014, când terminam facultatea, din intuiție. Și a fost fain, că eram super motivată să fac lucruri, să fac colecții noi, modele, picturi, să mă duc la târguri și să expun produsele la cât mai mulți clienți. Dar făceam asta fără niciun plan!

În fiecare zi mai aveam câte o idee nouă pe care pentru a o implementa, le ignoram pe cele de zilele trecute și tot așa… lucru fain și plin de satisfacții.

Dar mi-am dat seama repede, după niciun an, că asta nu avea cum să funcționeze pe termen lung, nu era sustenabil. Dacă te regăsești câtuși de puțin, e motiv să sari direct în pagina de workshop 😊. Dacă nu, hai să îți povestesc și cum a fost atunci când am făcut apoi un plan, un plan de business. Prima reacție a fost “wow, câte lucruri știam despre business-ul meu, dar nu erau deloc așezate“.

În fiecare zi mai aveam câte o idee nouă pe care pentru a o implementa, le ignoram pe cele de zilele trecute și tot așa… lucru fain și plin de satisfacții.

Dar mi-am dat seama repede, după niciun an, că asta nu avea cum să funcționeze pe termen lung, nu era sustenabil. Dacă te regăsești câtuși de puțin, e motiv să sari direct în pagina de workshop 😊. Dacă nu, hai să îți povestesc și cum a fost atunci când am făcut apoi un plan, un plan de business. Prima reacție a fost “wow, câte lucruri știam despre business-ul meu, dar nu erau deloc așezate“.

Apoi am fondat AArchitects cu un plan, proceduri și fluxuri și nu s-a comparat modul în care mă raportam la business, viteza cu care răspundeam clienților sau modul în care gestionam problemele. Faptul că mi-am luat timp pentru organizarea inițială și nu mai urmam fiecare val care venea, a făcut o diferență enromă.

În 2022 a urmat aBC – a Business of Creativity cu un model de business clar (nu doar un plan). Adică am știut și care sunt posibilitățile de a monetiza fiecare palier de activitate, din start.

Atunci când am început cu o foaie total nouă la aBC cu un model de business s-a deschis o lume total nouă, structurată, cu piloni care îți dau un fir roșu al activității și cu idei pe care le poți aplica de la business-uri mari până la business-uri mici, nișate,

Dacă vrei și tu să afli cum să îți (re)scrii modelul de business hai la workshop joi și vineri! Până colegii tăi de breaslă se intorc din vacanță tu poți începe cea mai aglomerată perioadă din an – ultimul trimestru, cu un business repoziționat pe un model care ți se potrivește.

Iată propunerea mea: Workshop-ul Business Model Makeover ● Summer Edition 2023. Ce este BMM? Un workshop intensiv de 6h în urma căruia pleci cu un plan aplicabil în business-ul tău.

Cum construim un Model de Business profitabil ? Ne uităm la principalele zone ale business-ului tău și definim:

  • care este PLUS VALOAREA pe care o aduce business-ul tău?
  • cine sunt CLIENȚII care cumpără de la tine?
  • definim care sunt activitățile tale principale: ce tipuri de SERVICII/PRODUSE vrei să oferi,
  • care sunt COMUNITĂȚILE care te pot ajuta să faci acest lucru.

*Framework-ul de lucru este o metodă dezvoltată și testată de către mine, drd. Armina Popeanu în cadrul studiului doctoral, care se adaptează fiecărui sector de business creativ.

Află mai multe despre Workshop-ul Business Model Makeover

Ne vedem pe 29 & 30 iunie, în București, la Casa Mai din Cotroceni. Află toate detaliile și rezervă-ți locul aici.

Și pentru că apreciez și sunt recunoscătoare că ești membru al comunității aBC – a Business of Creativity, am pregătit o reducere super specială pentru tine, în valoare de 350 Lei. Introdu codul promoțional aBC350 în formularul de plată și hai să ii dai business-ului tău mai multă STRUCTURĂ, CLARITATE, UN PLAN.
No better time than now, right?

🗓️ Joi și vineri, 29 & 30 iunie 2023

📍 București, Str. Nicolae Turnescu nr. 1, Cotroceni – Casa Mai

⏰ Durata: în total 6h + 1h BONUS de workshop intensiv după cum urmează:

  • 4h – joi, 29.06.2023 ora 14-16 și 16:30-18:30 – fizic Casa Mai, Cotroceni
  • 2h – vineri, 30.06.2023 ora 10:30-12:30 – fizic Casa Mai, Cotroceni
  • 1h – BONUS FollowUp Session joi, 27.07 de la ora 12:00 – Online Zoom

Dacă ai primit newsletter-ul aBC – a Business of Creativity de la un prieten, abonează-te aici pentru a nu-l rata pe următorul.


Ai ascultat? Am publicat al treilea episod al podcastului aBC.
Află în acest podcast cum prietenia din facultate dintre Radu Călin & Sebastian Mîndroiu s-a transformat într-un business de succes, Pick Two Studio, care în 2022 a ajuns la 1 MILION € cifră de afaceri.

Radu și Sebi povestesc despre mindsetul care a dus la schimbarea rolului lor din specialiști în antreprenori și cum compania lor continuă să se dezvolte. Descoperă care este activitatea cea mai profitabilă a unei zile, care sunt cei 20% din clienți care aduc 80% din rezultate, cum au reușit cei doi să crească cifra de afaceri și ce roluri au ei astăzi în cadrul studioului de design interior Pick2.

Ascultă gândurile unui antreprenor creativ cu experiență vastă, despre validare, perseverență, produse și sfaturi de luat în seamă pentru creativii aflați la început de drum.

  • Găsești episodul pe Spotify, Google Podcast, Amazon Music, Podchaser și multe alte platforme de Podcast.

Ai rămas cu vreo idee faină la final? Spune-ne și nouă, ne-am bucura să știm părerea ta. În plus, ne-ar ajuta să dai de veste și prietenilor tăi antreprenori creativi despre seria de podcasturi aBC.


#picdrop de la aBC#16

#picdrop de la cea mai recentă întâlnire aBC, de iunie. 🤩

Relaxant, fain și interesant, așa a fost, iar pozele vorbesc mai bine decât o putem face noi!

Ne vedem în septembrie, 11.09 🏖️


Follow us on Insta

De când a fost făcută poza asta am mai crescut puțin (hahaha), acolo pe Insta anunțăm întâlnirile lunare, dar postăm și conținut educațional. Și ne propunem să o facem tot mai des!

Tot acolo anunțăm și parte din contentul din secțiunea de news, știri sau anunțuri.

Share-uim resurse și creștem împreună!

Urmărește-ne pe Instagram sau pe Facebook!

INSTA @aBusinessofCreativity

Extra. Buy me a coffee , if you feel like. I love coffee! ❤️

Dacă mă urmărești pe insta știi că îmi place cafeaua, comand flat white în 99% din cazuri și vânez cafenelele de specialitate pe unde ajung.
E my comfort beverage, mai ales în perioadele ultra aglomerate, ca acum. Când am terminat cafeaua, deci mă apropii de final și cu mailul ăsta. Glumesc 😉, deși e adevărat de fiecare dată!

O cafea de la tine, e ultra apreciată și îmi dă energia să creez acest newsletter! În același timp am setat un target pentru cafeaua creativă (suntem la 13% în acest moment). Vrem să strângem o sumă care să ne dea aripi să oferim resurse și să construim proiectele din jurul platformei de ANTREPRENORIAT CREATIV.

Îți mulțumesc că ai ajuns până la final, apreciez! 🤗

Ne vedem pe 29 & 30 iunie la BMM Summer Edition 2023!

Până atunci îți duci energia în proiecte cu sens!

PS: mi-ar plăcea să îmi dai un reply (hello@antreprenoriatcreativ.ro) să îmi spui cum ți se pare newsletter-ul ca formă și conținut. Dacă îl găsești util și dacă îți folosește.

PS2: Dacă ai primit newsletter-ul aBC – a Business of Creativity de la un prieten, abonează-te aici pentru a nu-l rata pe următorul.