24 Hours Challenge – Revitalizarea Râului Ghimbășel

Articol apărut în varianta originală pe 10 octombrie 2024 , pe site-ul

Prin Râșnov trece râul Ghimbășel, care în ultimii ani a devenit victima unui cerc vicios ce constă în dezinteres – neasumare – poluare.

Ca centru de educație pentru dezvoltare durabilă, organizația își dorește să aducă râul în centrul vieții orașului și și-a asumat misiunea de a-l scoate la lumină – de sub gunoaie, din amintirile oamenilor, din spatele documentelor și poveștilor scrise de-a lungul timpului.

Astfel, sunt încântați să lanseze O PROVOCARE pentru arhitecți, ingineri și oameni din comunitate, care are la bază transformarea malului râului într-o zonă accesibilă și prietenoasă pentru comunitatea locală.

Cum poate râul să devină un loc de întâlnire pentru oameni și natură? Ce elemente ar face acest loc să fie atractiv?

În perioada 18- 20 octombrie 2024, invităm la Râșnov arhitecți și ingineri deschiși la noi provocări să participe la crearea unui concept de amenajare  a zonei riverane a Ghimbăselului într-un timp de 24 ore. 

„24 Hours Challenge” este un eveniment dinamic și intens destinat echipelor interdisciplinare formate din arhitecți, ingineri și membri ai comunității locale implicați în viața orașului. Acesta are ca scop generarea de soluții inovative și sustenabile pentru revitalizarea și integrarea râului Ghimbășel în viața comunității. Provocarea presupune dezvoltarea unor concepte care să abordeze integrat aspectele  de infrastructură, mediu, spații publice și reconectarea comunității cu râul, totul într-un interval de 24 de ore. Finalul provocării va consta în prezentarea conceptelor către un juriu și comunitate, iar soluțiile câștigătoare vor fi dezbătute cu reprezentanții autorităților locale, pentru a găsi căile de implementare.

Inițiativa aparține Asociației Mioritics în parteneriat cu a BUSINESS of CREATIVITY  și face parte din proiectul Ghimbășelul, un râu care unește comunitatea.  

Pentru participare, vă rugăm  să completați FORMULAR ÎNSCRIERE 

Structura Evenimentului

  • 18 octombrie

Deschiderea și Prezentarea temei de concurs: un expert din cadrul proiectului va prezenta istoricul râului Ghimbășel și provocările actuale legate de mediu și infrastructură.

Prezentare Studii de Caz: exemple de proiecte similare din alte țări/orașe pentru a inspira participanții.

Formarea echipelor: echipele vor fi formate din arhitecți, ingineri și membri din comunitate (minim 3 persoane/echipă). Fiecare echipă va lucra împreună pentru a aduce perspective unice asupra soluției.

Cunoașterea contextului: vizită pe sit, de-a lungul râului. Cină comunitară cu localnici din vecinătatea Ghimbășelului pentru a cunoaște nevoile reale ale acestora.

Sesiune Q&A

  • 19 octombrie

Start Provocare – 24 de ore:

Echipele au la dispoziție 24 de ore pentru a crea un concept inovativ și fezabil care să îmbunătățească zona râului Ghimbășel.

În funcție de nevoie, în cursul zilei se mai organizează o sesiune de Q&A 

  • 20 octombrie

 Prezentarea conceptelor în fața juriului. 

Criteriile de jurizare:

Creativitate: În ce mod ideea aduce o abordare inovativă?

Sustenabilitate: Cât de prietenoasă este soluția cu mediul?

Fezabilitate: Cât de ușor poate fi soluția propusă să fie implementată?  

Impact asupra comunității: Cum îmbunătățește această soluție calitatea vieții în zonă?

Locație: Centrul SCHUBZ Râșnov, Strada I.L.Caragiale Nr.7

Cazarea și masa în Râșnov vor fi oferite de către organizatori.

Persoana de contact:  Luminița Tănasie luminita@schubz.ro

În perioada 21-28 octombrie 2024 conceptele rezultate vor fi expuse/promovate pentru a avea și un vot al comunității, urmând ca pe 1 noiembrie să fie anunțați câștigătorii. 

Premiul 1 – 5000 lei 

Premiul 2 – 4000 lei 

Premiul 3 – 3000 lei 

Proiectul „Ghimbășelul, un râu care unește comunitatea” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl Romania, în parteneriat cu Mai Mult Verde și Asociația pentru Relații Comunitare.

Proiect derulat de derulat de Mioritics în parteneriat cu Asociatia Rosenau Turism și Clusterul Comunitar de Economie Socială.