Noile schimbări fiscale riscă să scumpească locuințele: Care sunt avertismentele constructorilor și arhitecților

Articol apărut în varianta originală pe 8 august 2023 , pe site-ul

Modificările fiscale propuse de Guvern pentru a umple gaura la bugetul de stat vor împinge piața construcțiilor către practici ilicite, IMM-urile vor căuta inginerii contabile pentru a declara un profit cât mai mic, în timp ce locurile de muncă din domeniu vor fi reduse, iar prețul locuințelor va crește. Acestea sunt avertismentele transmise de către constructori și arhitecți.

Reprezentanții companiilor de arhitectură și de construcții trag un semnal de alarmă în privința măsurilor propuse, anticipând că unele firme vor fi nevoite inclusiv să „tragă obloanele” definitiv.

Mai mulți reprezentanți din piață au declarat, în exclusivitate pentru wall-street.ro, că impactul măsurilor va fi unul mare și negativ pentru piață din mai multe puncte de vedere.

Matius Ichim: IMM-urile vor căuta să reducă profitul declarat

Matius Ichim, arhitect și cofondator al Matius Studio, birou care activează în arhitectura de retail de 20 de ani, susține clar că măsurile anunțate nu își vor atinge în niciun fel scopul declarat, acela de a acoperi un uriaș deficit în bugetul de stat.

Măsurile vor avea un impact negativ pentru aproximativ 1 milion de oameni. Pentru unii, încetarea activității va fi singura soluție”, a punctat arhitectul.

Potrivit lui, măsurile au fost alese având în vedere o creștere a colectării de taxe pur teoretice.

Numărul de locuri de muncă create în momentul în care au apărut actualele facilități fiscale (200.000 angajați care plăteau taxe) se va reduce, IMM-urile vor căuta să reducă profitul declarat cât mai mult, cheltuielile se vor face pe Persoană Juridică, reducând suma colectată din TVA ș.a.m.d.”, a atras atenția cofondatorul Matius Studio.

Potrivit lui, suma de aproximativ 5 miliarde de euro adunată în plus prin aplicarea măsurilor este total nerealistă.

„Risipa desfășurată de-a lungul mai multor ani din mediul public este mult disproporționată față de creșterea poverii fiscale asupra micilor întreprinzători: salarii cu 33% mai mari decât în privat, pensii speciale, subvenții pentru companii de stat cu pierderi, economie subterană – valori totale de sute de miliarde„, a punctat Matius Ichim.

Arhitect Armina Popeanu: O să revenim din nou la practici ilicite

Armina Popeanu, architect și fondator a Business of Creativity, o comunitate dedicată industriilor creative, în special arhitecți și designeri, declară că orice fel de măsuri fiscale ar trebui anunțate cu cel puțin 6 luni sau un an înainte pentru a încuraja planificarea fiscală, capitol la care România nu excelează.

Avantajele fiscale pentru firmele din construcții veneau să sprijine industria care este printre cele mai prost plătite dintre industriile liberale și să remunereze arhitecții proiectanți angajați cu un salariu cât de cât corect (care de cele mai multe ori nu crește odată cu inflația), după 6-8-10 ani de pregătiri, studiu universitar și stagiatură. Acum, aceste tăieri ale avantajelor vor avea efectul de bumerang. Ne vom întoarce în timp, la practici ilicite și arhitecți tot mai puțini angajați”, a subliniat Armina Popeanu.

Potrivit ei, exista deja o problemă majoră cu care arhitecții și designerii se confruntau în piață, adică sumele prea mici încasate pe proiecte, raportate la valoarea adăugată adusă investiției, dar și implicarea în proiectare.

„Proiectanții pleacă de la început pe picior greșit în relația cu clienții, serviciile lor fiind din start plătite mai puțin”, a mai spus arhitecta.

Răzvan Puchici: Vom majora tarifele, dar nu știm dacă piața le va suporta

Răzvan Puchici, arhitect și Senior Managing Partner Cumulus, una dintre cele mai mari companii de arhitectură din România, care a lucrat, printre altele și la noul Hotel Marmorosch din Capitală, consideră că nu există îndoieli vizavi de efectelor negative asupra industriei.

Acestea vor exista și vor fi majore, dacă se păstrează această formă a documentului. Cel mai probabil, reacția instinctivă va fi de a încerca să contracarăm aceste măsuri cu creșteri de tarife, dar nu știm dacă piața le va suporta sau nu. Oricum, cashflow-ul va fi afectat”, a declarat Răzvan Puchici.

Acesta crede că nu toți vor rezista acestor modificări și că vom asista la închideri de business-uri din domeniu.

La fel ca Armina Popeanu, și Răzvan Puchici este de părere că orice măsură ar trebui anunțată cu minim 6 luni înainte de implementare, astfel încât toți cei implicați – angajatori, investitori, antreprenori etc – să-și ia măsurile necesare pentru a se adapta noului context fiscal.

Sorana Leru: În loc să ne ajute, statul ne testează limitele

Sorana Leru, designer și cofondatoare a companiei MiSo Architects, afirmă că mărirea taxelor în segmentul construcțiilor lovește piața din mai multe părți.

Ne taie avântul și pune presiune suplimentară într-un domeniu în care avem în continuare nevoie de forță de muncă specializată. Reducerea scutirilor de taxe va atrage după sine un nou val de plecări din domeniu și din țară, creșteri suplimentare de preț și o instabilitate dificil de gestionat, care se va resimți asupra tuturor segmentelor populației până la clientul final”, a explicat Sorana Leru.

Ceea ce este cu atât mai dezamăgitor, afirmă designerul, este faptul că antreprenorii simt, astăzi mai mult ca oricând, că se luptă singuri pentru „a construi ceva, pentru un viitor mai bun și pentru dezvoltarea acestei societăți, rostogolind un bulgăre la deal”.

„Din păcate, în acest proces nu am simțit ajutorul statului în niciun fel, din contră, pare că vrea să ne testeze limitele. Și spun asta din perspectiva unui business plasat în două orașe ale țării, București și Brașov, care, în 10 ani de existență, sunt legate de același drum îngust, aglomerat și plin de gropi”, a subliniat Sorana Leru.

Cătălin Chimir: Măsurile propuse vor duce la scumpirea locuințelor

Cătălin Chimir, managing director al companiei SENARIA, afirmă că modificările legislative, în forma în care au ajuns în spațiul public, conturează o situație complexă în care industria se va confrunta cu provocări majore.

Potrivit lui, piața rezidențială oricum se află într-un echilibru fragil, dacă nu chiar într-un recul, ca urmare a factorilor precum inflațiacreșterea dobânzilor și incertitudinile generate de situația socio-economico-politică regională.

În timp ce băncile dau semne de menținere a condițiilor de creditare, nu pot să nu observ un contrast între direcția spre care se îndreaptă propunerile legislative și nevoile reale ale pieței. În loc să faciliteze o deblocare a pieței imobiliare, noile măsuri au potențialul de a genera un decalaj și mai mare între cerere și ofertă”, explicat Cătălin Chimir.

În plus, se poate anticipa, fără doar și poate, o descurajare a investițiilor sau deținerii de produse imobiliare, ceea ce ar putea conduce la pierderea unor oportunități de dezvoltare imobiliară.

Cătălin Chimir susține că măsurile propuse vor descuraja investitorii care se implică în anumite proiecte imobiliare când acestea există doar pe hârtie.

Potrivit lui, achiziția de proprietăți aflate încă pe hârtie nu este greșită, ea punând în mișcare aceste dezvoltări și contribuie la capitalizarea dezvoltatorilor în scopul finalizării proiectelor imobiliare.

Măsurile propuse vor conduce cel mai probabil la scăderea numărului de proiecte noi și, implicit, la creșterea prețului pentru unitățile existente, în condițiile unui stoc de locuințe redus.

„Da, trebuie să activăm într-o piață corect reglementată, sustenabilă, care oferă posibilitatea funcționării ciclului de la investitor la client final, cu toți cei angrenați în acesta, dar soluția trebuie să fie una echitabilă, indiferent de ce parte te afli”, a mai spus reprezentantul SENARIA.

Forța de muncă va avea și mai mult de suferit

Cătălin Chimir spune că trebuie luat în calcul și efectul major ce se întrevede la nivelul forței de muncă din sectorul construcțiilor.

Avem 400.000 de persoane angajate în construcții. Și nu sunt suficiente, indiferent de ce nivel de pregătire și salarizare vorbim. Văd în piață, discutând cu colegii mei, o nevoie acută de specialiști, mai ales că va urma o perioadă dinamică prin prisma proiectelor mari de infrastructură din PNRR, iar măsurile propuse vor crea o presiune și mai mare pe acest tip de angajați”, a explicat acesta.

Potrivit lui, consecințe probabile a acutizării problemei reprezentate lipsa forței de muncă vor fi:

  • creșterea timpilor de livrare a proiectelor,
  • creșterea costului serviciilor,
  • creșterea costului pentru clientul final.

În concluzie, este esențial ca politicile fiscale să fie concepute astfel încât să stimuleze investițiile și să asigure un mediu propice pentru creșterea industriei construcțiilor într-un mod sustenabil și, implicit, a economiei”, a conchis Cătălin Chimir.