Reacții din partea mediului de afaceri din construcții și arhitectură la proiectul de modificare a taxelor și impozitelor

Articol apărut în varianta originală pe 8 august 2023 , pe site-ul

Guvernul va aproba concomitent, până la sfârşitul lunii august, ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma administrativă şi pe cea privind măsuri fiscale prin care să crească veniturile la buget, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu luni seară, la Aleph News.

El a punctat că, în lipsa adoptării unor astfel de măsuri, deficitul, anul acesta, ar urma să fie mai mare de 6,2%, cât a fost anul trecut. Referitor la măsurile fiscale, el a punctat că nu vor fi majorări de taxe şi că majoritatea vizează eliminarea unor excepţii, cum ar fi neplata CASS în domenii precum construcţiile sau agricultura sau neplata impozitului pe profit în domeniul IT, informează Agerpres.

Între timp, jucătorii din domeniul construcțiilor și din arhitectură își manifestă îngrijorarea.

Cătălin Chimir, Managing Director Senaria (Project Management & Real Estate Development Services): 

„În primul rând, aceste măsuri (de modificări fiscale – n.r.) vor avea un impact major direct asupra tranzacțiilor din piața imobiliară, și așa amorțită de condițiile de creditare. Însă, în timp ce din partea băncilor observăm o relaxare, aceste noi măsuri – dacă vor intra în vigoare – vor avea un impact clar asupra prețului final al proprietăților imobiliare și vor descuraja achiziția.

Un alt aspect important vine din zona investițională. Trebuie să avem în vedere că în construcții activează în prezent aproximativ 400.000 de persoane. Eliminarea facilităților va încuraja o regresie spre munca la negru pentru personalul necalificat, dar va crea în același timp presiune mai ales în zona personalului calificat. Aceasta va duce la scumpirea serviciilor și la întârzieri în livrarea proiectelor imobiliare, culminând cu creșterea prețului pentru clientul final.”

Armina Popeanu, architect și fondator al Business of Creativity, comunitate dedicată industriilor creative, în special arhitecți și designeri:

„România este țara din Europa care nu încurajează sectorul industriilor creative și culturale să monetizeze actul de creație, nu are o politică fiscală dedicată acestui sector, cum au țări precum Germania, Marea Britanie sau Irlanda. Din discuțiile pe care le am cu arhitecții, designerii și antreprenorii creativi cu care interacționez, mulți sunt demoralizați de reformele fiscale constante și lipsa de predictibilitate. Iar cel mai mare impact îl vor avea, cu siguranță, modificările legate de facilitățile legate de impozite. Însă nu sunt de neglijat nici cele care au legătură directă cu investitorii din imobiliare, respectiv cu clienții finali. În primul caz, vor exista presiuni financiare ce se reflecta asupra termenelor de livrare, iar în al doilea, cu siguranță beneficiarii finali nu vor mai fi dispuși să investească în proiecte de design de interior dacă se va majora costul achiziției prin noile impozitări.”

Răzvan Puchici, arhitect și Senior Managing Partner Cumulus: 

„Industria de proiectare de arhitectură va fi afectată; instinctiv vom încerca să mărim tarifele, piața nu va suporta aceste majorări, și chiar dacă va fi OK, va fi un delay, va exista o perioadă în care trebuie să îți asiguri cash-flow-ul. Deficitul bugetar nu se va echilibra major, vor trebui limitate și cheltuielile, dar mai ales rata de încasare a taxelor. Am o teorie: încasezi mai mult din taxe mai mici, decât mărind taxele și stimulând evaziunea.” 

Sebastian Mîndroiu, arhitect de interior & cofondator Pick Two Studio:

„Există o problemă prezentă acum în piață, la implementarea de proiecte, din cauza inflației și războiului din Ucraina, și anume creșterea costurilor de materiale la furnizori. Creșterea taxelor va ridica și mai mult prețul resimțit de client, și va diminua procentele de profitabilitate a proiectelor. Iar asta va reduce numărul de solicitări și proiecte noi.”

Monica Crețu, arhitect și fondatoarea Hertz OFFICE:

„Compania mea activează în domeniul construcțiilor, ceea ce înseamnă în primul rând impozit mai mare pe salarii. Apoi, din cauza cifrei de afaceri de peste 60.000 de euro, probabil voi intra la impozit pe profit. Dividendele vor fi taxate cu 10%, iar ca persoana fizică, o să plătesc mai mult odată cu depunerea declarației unice. Am făcut un calcul comparativ și, față de măsurile fiscale în vigoare în 2021, ar urma să plătesc cu aproximativ 25% mai mult către stat pentru aceeași valoare de încasări. Aș aprecia, de asemenea, mai multă predictibilitate într-un domeniu deja destabilizat de pandemie și de creșterile prețurilor la materiale de construcții din ultimii ani. Noile măsuri fiscale afectează în principal IMM-urile și activitățile liberale și descurajează inițiativele antreprenoriale, deci pe viitor cred că mulți dintre noi o să caute alternative de business prin țări mai însorite.”