aBC Podcast #2.21

Adriana Gheorghiescu de la MIOLK – despre 100% bucurie din case care cântă cu lumină, despre cunoașterea clientului și unelte/ tool-uri de business valoroase

noiembrie 10, 2023
aBC podcast_symbol-color-black

Tema episodului

Ascultă discuția valoroasă a Arminei Popeanu cu Adriana Gheorghiescu și află povestea MIOLK – un “playground” nișat, care este în prezent 100% bucurie cu 10 proiecte pe an, doar case care cântă cu lumină. Dar ce sunt aceste case? Ascultă podcast-ul și află răspunsul chiar de la creatoarea acestora, precum și multe alte informații despre provocări și experiențe de lucru, procese, pachete și tool-uri/unelte de business, utile pentru fiecare arhitect sau persoană cu afacere în domeniul creativ.
Cover 2.21

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Adriana Gheorghiescu
Adriana Gheorghiescu
arhitect, cofondatoarea biroului de arhitectură MIOLK

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

Adriana Gheorghiescu povestește în acest podcast despre

  • cum a ajuns să viseze să devină arhitect
  • primii ani la Miolk și experiențele de pe șantier
  • motivele nișării pe case care cântă cu lumină și ce sunt acestea
  • alegerea bucuriei 100%
  • importanța analizei datelor și a tracking-ului orelor de lucru
  • motivele colaborării cu cupluri și cele 10 proiecte pe an
  • structura pachetelor oferite clienților și importanta pachetului de cunoaștere
  • importanța uneltelor de business pentru a-ți proteja timpul de creație
  • succes și un gând de final valoros pentru fiecare

Apasă PLAY și află povestea inspirațională a Adrianei Gheorghiescu, adusă la viață de Armina Popeanu.

Idei ale discuției

Despre primele experiențe pe șantier unde Adriana a avut noroc să lucreze cu profesioniști: un bun profesionist stă de vorbă cu tine, înțelege ceea ce vrei să spui, pune cap la cap lucrurile, te ajută cu input constructiv. Avem nevoie unii de alții, fiecare vine cu partea lui de know – how, așa am câștigat respect în meșteri și ei în mine.

Alegând nișarea, m-am eliberat de acel “trebuie”, am ales să fac numai case, că asta îmi plăcea – cea mai minunată bucată din zi era aceea în care interacționam cu beneficiarul direct (voiam să-l înțeleg, să-i înțeleg nevoile) și în care lucram la conceptul respectiv.

Alegerea nișei a fost și rezultatul analizei cifrelor – din statistică, am realizat că, pentru a fi fezabil financiar, aveam nevoie de previzibilitate, să pot estima numărul de proiecte, numărul de pachete, conținutul acestora, cu cât le vindem, iar rezultatul să fie cât mai aproape de realitate, ceea ce este confortabil și pentru beneficiar și pentru noi – estimăm de la început nivelul de efort.

Provocarea pe care o avem noi arhitecții – combinând pasiunea cu profesia – este că ne abandonăm uneori pasiunii, în momentul în care dorim să livrăm ceva de care să fim mândri și mulțumiți.

Casele care cântă cu lumină sunt cele care trăiesc, arată bine, sunt sănătoase și eficiente energetic în timp, adică toată ziua și tot anul.

Un pachet bun de cunoaștere îl poate face un arhitect matur, foarte stăpân pe profesie. Este foarte mult despre intuiție și mastery în a ghida beneficiarul, îți trebuie empatie, să reușești să te conectezi cu omul, să reușești să afli ce vrea să spună dincolo de cuvinte, asta nu prea poți să o educi, trebuie să o ai nativ.

La întrebarea despre ce ar sfătui designerii, care vor să-și dezvolte o afacere, Adriana răspunde: E insuficient să fii un bun arhitect, dacă nu ai niște unelte de business care să îți protejeze timpul tău de arhitect.

Într-un birou mic de arhitectură (cum sunt cele mai multe), poți aloca doar 10% din timp pentru desen, în rest sunt discuțiile cu clienții, cu contabilitatea, etc., iar unltele/ tool-urile de business/ management te ajută să crești acest procent.

Gândul de final al Adrianei pentru arhitecți, dar nu numai: Meseria asta este minunată, nici nu ne dăm seama cât de privilegiați suntem….Dar este important să nu lăsăm această meserie să ne absoarbă cu totul și să ne transformăm cu totul, să ținem minte că avem familie, copii și nu este doar viață profesională.