aBC Podcast #2.22

Ștefan Asafti de la Librăria de Design - despre rolul curiozității în evoluție, nevoia de a produce content și satisfacția din spatele LDD

noiembrie 17, 2023

Tema episodului

Ascultă o conversație savuroasă cu designerul Ștefan Asafti despre designul grafic, crearea de conținut și dezvoltarea unei afaceri în domeniu, despre rolul curiozității în evoluția sa profesională, despre nevoia de a produce content, satisfacția de a comunica cu ceilalți și de a-și împărtăși cunoștințele, ceea ce a dus la fondarea Librăriei de Design - un proiect care „crește ca în Ardeal, slowly but surely”, unde vulturii creativi își găsesc un cuib, o comunitate. Welcome to the cuib!
2.22-aBC-Podcast-Stefan-Asafti

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Stefan-Asafti
Ștefan Asafti
Graphic Designer, Fondator Librăria de Design

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

În acest podcast Ștefan Asafti povestește despre:

 • cum a ajuns să fie designer grafic, cum a făcut primii bani în domeniu și ce a făcut cu aceștia 😊
 • cum a pornit proiectul Librăria de Design
 • cum a ajuns în zona educațională
 • cum au apărut produsele din Librăria de Design
 • newsletter-ul de joia dimineață care te face cu 1% mai smart
 • vulturii din comunitatea creativă Librăria de Design și beneficiile acestora
 • nevoia de a se educa zilnic și de a ieși din zona de confort
 • Proiectul preferat Brandversation https://www.behance.net/gallery/1971913/The-Greatest-Brandversations- 
 • sfaturi valoroase pentru creativii la începutul vieții profesionale  & gândul de final: “keep it going, keep creative, să fiți curioși, cât mai curioși!”

Apasă PLAY și află povestea inspirațională a lui Ștefan Asafti, adusă la viață de Armina Popeanu.

Idei ale discuției

Am intrat în zona educațională, încercând să identific care sunt “knowledge gap”- urile mele, ceea ce m-a ajutat să comunic cât mai eficient cu oamenii și să-mi transmit mesajul, ideile.

Pur și simplu simțeam nevoia să fac content – creația îmi dă o stare foarte bună, simt că am un scop.

În timp mi-am dezvoltat o procedură, astfel încât anumite aspecte (ale muncii mele) au devenit mai ușoare și am ocazia să lucrez cu niște oameni extraordinari.

La întrebarea Arminei despre benefiicile vulturilor (membrilor) din comunitatea LDD, Ștefan a enumerat doar câteva, și anume:

1.   Unul dintre cele mai faine (beneficii): cunoști alți creativi ca tine, de la care poți primi informații extraordinare, care te pot ajuta în viața ta profesională, personală, ș.a.m.d.

2.   Îți poți găsi partener de lucru – de exemplu ai nevoie de un copywriter – îl găsești aici. S-au format multe colaborări în comunitate.

3.   Înveți skill-uri noi – să comunici, să tratezi designul dincolo de design, să îl vezi din alte perspective.

4.   Ai acces la informație aplicată pe industria din România.

Sunt super conștient cum îmi distribui timpul pe durata unei zile sau a unei săptămâni, dacă nu e în calendar, nu există – asta m-a ajutat să mă autodisciplinez, mă folosesc de fiecare bucațică de timp. Totdeauna te gândești  – dacă zic DA la asta, la ce altceva zic NU?

Dacă ar fi să schimb ceva la industria creativă, aș îmbunătați modul de gândire a ceea ce înseamnă să fii creativ – să creezi soluții pentru probleme. Mulți creativi execută, nu gândesc mai departe de design, asta aș schimba – modul de gândire.

La întrebarea Arminei: Ce ai sfătui creativii/ freelancer-ii la începutul vieții profesionale?, Ștefan a răspuns:

 1. Primul pas: să taci și să asculți când e de ascultat,
 2. Al doilea pas: să fii curios – de alții, de tehnologie, etc.
 3. Al treilea pas: (sa-ți dezvolți/ să-ți educi) zona antreprenorială  – să gândești lucrurile dincolo de ce mănânc mâine, ce am de făcut mâine (gândire strategică pe termen lung)
Trebuie să ne educăm zilnic, să facem o rutină din chestia asta.

Gând de final: “keep it going”, “keep creative”, să fiți curioși, cât mai curioși, de acolo vin lucrurile și rezultatele cele mai bune.