aBC Podcast #2.24

Claudiu Butacu de la EFdeN - despre sustenabilitate, educație și educare, pasiune, spargerea clișeelor

noiembrie 30, 2023

Tema episodului

Ascultă discuția dintre Armina Popeanu și Claudiu Butacu și află parcursul unui pasionat de instalații electrice, de partea reală a lucrurilor, care toată ziua bijbărea pe acasă și care, de 15 ani se implică în dezvoltarea prototipurilor de case sustenabile, a EFdeN Sustainable City - un proiect de educație și educare, de formare a tinerilor profesioniști, un hub în care oamenii se adună și ies idei pe zona de construcții sustenabile.
aBC-Podcast -2.24

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Claudiu Butacu
Claudiu Butacu
Claudiu Butacu este inginer de profesie și ONG-ist la suflet, fiind motivat de sustenabilitate și de crearea de locuințe accesibile, bazate pe energie regenerabilă.

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

Claudiu Butacu povestește în acest podcast despre:

 1. începuturile panourilor fotovoltaice în România
 2. perioada voluntariatului în Prispa și partciparea la Olimpiada Caselor Solare
 3. pasiunea pentru instalații electrice
 4. șansa de a fi implicat în construirea celui mai mare parc de panouri fotovoltaice din România
 5. satisfacția de a câștiga o competiție mondială
 6. echipe multidisciplinare și interdisciplinare
 7. strategii și tehnici de fundraising
 8. dezvoltarea EFdeN Sustainable City – un hub în care oamenii se adună, în care ies idei pe zona de construcții sustenabile
 9. tinerii de astăzi și nevoile acestora
 10. gândirea de antreprenor – metacompetența promovată la EFdeN

Idei valoroase ale discuției:

 1. Casele, prototipurile pe care le-am făcut, sunt de fapt o sală de sport, o sală de gimnastică, în care ne antrenam și mușchii fizici, dar și pe cei ai creierului. Învățam să lucrăm cu alți colegi, învățam să facem niște prototipuri cu care România nu era obișnuită.
 2. Și pe bune, toți proiectanții, toți care lucrează în zona de proiectare, au nevoie să înțeleagă că plouă, că lucrează materialul pe șantier, că te poți împiedica și lucrurile astea apar și e bine să le știm încă din facultate și practica, cred că lipsește cu desăvârșire.
 3. Astăzi EFdeN contribuie la o viziune foarte faină…chiar contribuim la cum construim comunitățile sustenabile în care trăiesc oameni educați și cu un standard de calitate a vieții ridicat. Iar pentru asta avem doi piloni, continuăm să formăm, să educăm tineri, dar și să educăm publicul larg, pentru că fiecare proces de la casă și tot ceea ce facem noi, documentăm și reușim să scoatem un ghid pe care cineva de acasă poate să-l citească gratuit.
 4. Mulți încearcă să schimbe comportamentul prin legi, pedepse, regulamente. Mie îmi place să cred că putem să schimbăm comportamente prin atitudini. Schimbăm atitudinea, care e consecință de rangul doi. Dacă ai schimbat atitudinea cuiva, o să își schimbe și comportamentul, pentru că înțelege el de ce trebuie să facă lucrurile așa, iar chestia asta vine prin educație și educare.
 5. Avem această misiune de a construi proiecte de bune practici, de a fi un hub în care oamenii se adună, în care ies astfel de idei pe zona de construcții sustenabile…și cam asta e fain pentru că oamenii se strâng, pentru că se simt parte din ceva ce o să se creeze și nu dintr-o rotiță că așa se vrea.
 6. Niciun arhitect sau un inginer care pleacă de la noi nu se mai vede lucrând singur. Toți caută echipe interdisciplinare și multidisciplinare.
 7. Mă bucur că am spart clișeul de fete pe șantier. Noi avem mai multe fete pe șantier decât băieți și atenție, sunt mult mai sârguincioase și mai serioase și mai..nu știu, eficiente…
 8. E foarte ușor ca într-un minut să ai impresia că noi construim case, sub formă de business și consultanță, când noi facem, de fapt, educare și educația tinerilor profesioniști. Iar casele sunt doar metoda prin care facem treaba asta, cu visul de a schimba într-adevăr mentalități.
 9. M-aș uita în zonele în care pot să fac ceva și să nu mai am așteptări de la oameni sau de la societate să facă lucrurile pentru mine, ci să le transform în aspirații, să fiu parte din lucrurile pe care vreau să le fac în societate.
 10. Succesul pentru mine este legat de oameni, de relațiile și de calitatea relațiilor pe care le-am făcut în viață, deloc de avuție și de lucruri materiale.