aBC Podcast #3.33

Cristiana Zgripcea, arhitectă - despre experiența celor aproape 500 de proiecte duse la bun sfârșit în cei 9 ani de experiență, breaslă și provocări

martie 8, 2024
aBC podcast_symbol-color-black

Tema episodului

Cristiana Zgripcea Interior Design este un studio de arhitectură și design interior cu experiență de peste 500 proiecte în 9 ani. Ascultă aBC Podcast #3.33 și află de la Cristiana Zgripcea cum a reușit să pună bazele carierei sale, cum a susținut și a dus la bun sfârșit aproape 500 de proiecte în 9 ani de activitate, cum își folosește abilitățile de psihologie, antropologie și comunicare atât în relație cu echipa sa, cât și în relația cu beneficiarii și multe altele.
aBC Podcast 3.33 Cristiana Zripcea

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Cristiana-Zgripcea
Cristiana Zgripcea
Are o experiență de peste 10 ani, acumulată în toate fazele de proiectare: coordonarea tuturor specialităților cu documentația de arhitectură, elaborarea de soluții tehnice în consultanță cu specialiști în domeniu, menținerea contactului cu furnizorii și selectarea materialelor optime. În anii precedenți a obținut premii remarcabile printre care: 2018 & 2019 Big See Interior Award, 2019 Elle Decoration Awards, 2019 Dezeen Awards În prezent, Cristiana explorează frumosul alături de beneficiarii săi, găsind cele mai corecte și plăcute soluții în scopul unui rezultat primitor, funcțional și durabil și are un portofoliu de peste 450 de proiecte finalizate.

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

Ascultă aBC Podcast #3.33 și află:

  • Cum a decis că arhitectura este pentru ea;
  • Cum a reușit să finalizeze aproape 500 de proiecte în nouă ani de activitate;
  • Perspectiva Cristianei despre generația de arhitecți din care face parte;
  • Cum menține Cristiana o relație bună cu beneficiarii;
  • Modul în care abilitățile de psihologie, antropologie și comunicare pot ușura viața unui arhitect;
  • Relația cu meșterii – pe principiul „împreună suntem mult mai bine decât separat”;
  • Care este cea mai importantă parte dintr-un proiect;
  • Predictibilitatea pe termen mediu – când realizezi că nu le poți face pe toate și trebuie să îți extinzi echipa;
  • Modul în care îți dezvolți obiectivitatea în ceea ce privește alegerea cea mai potrivită pentru beneficiari;
  • Care au fost cele mai mari provocări ale Cristianei;
  • Ce ar schimba Cristiana la industria creativă din care face parte.

Cristiana a terminat Facultatea de Arhitectura în 2011, dar și-a dat seama cu mult înainte că aceasta este calea pe care își dorește să o urmeze. „M-a chemat pe mine arhitectura. A fost foarte simplu. Știam de prin clasa a-V-a că asta vreau să fac”.

„Aș fi vrut ca această abreviere să se afle înaintea numelui meu”.

Despre desenat, Cristiana povestește întotdeauna frumos: „Am avut plăcerea desenatului. Din fericire mi-a și ieșit. E posibil să fi și moștenit asta din partea părinților mei care sunt ingineri proiectanți, dar nu arhitecți”.

Cât despre momentul în care a știut că arhitectura este pentru ea, Cristiana spune: „O vecină (…) făcea niște crochiuri pentru pregătirea la arhitectură, urmând să dea la facultate. Am fost vrăjită, deci ăla a fost momentul în care eu am luat decizia că voi face același lucru”.

„Eu nici nu am știut că facultatea de arhitectură are șase ani până când nu m-am apucat de pregătire”, povestește Cristiana râzând.

Diferențiatorul Cristianei în raport cu colegii de breaslă: „Feminitatea estetică cu care uneori mă lupt, dar deseori o las să își facă treaba în proiectele noastre”.

Cristiana Zgripcea spune că a avut norocul să cunoască niște oameni pe care i-a luat în echipă și pe care, de atunci, a știut să îi păstreze lângă ea: „Ăsta este singurul meu merit”.

Spune că desenează „în weekend pentru că atunci nu sună telefonul și nu apar situații”. De aceea, pentru Cristiana, desenatul este „un soi de terapie”.

Cristiana își mai amintește, nostalgică, de un profesor din facultate care susținea: „Casa pe interior și pe exterior trebuie să fie ca o mănușă întoarsă pe față și pe dos”.