aBC Podcast #1.9

aBC Podcast - Radu și Cristina Caradim, cuplul care a găsit echilibrul în business-ul de design interior: unul e mintea, celălalt e sufletul, iar împreună împart aceeași pasiune.

august 4, 2023
aBC podcast_symbol-color-black

Tema episodului

Cei doi soți arhitecți, Radu și Cristina Caradim, ne poartă în acest episod într-o excursie imaginară în care ne prezintă povestea lor. Vorbesc deschis despre provocări pe care le-au întâmpinat de-a lungul anilor, despre cheia succesului lor, ce rețetă folosesc pentru ca studio-ul lor să fie o afacere sănătoasă și importanța întrebării ‘De ce?’. Ajungem și într-o locație exotică, Bali, acolo unde Radu și Cristina au fost nevoiți să își adapteze stilul de lucru la condițiile pe care locația le impunea. La final, poți sa îți culegi sfaturi utile, pe care cei doi le oferă în urma experienței acumulate.
aBC8 Radu si Cristina Caradim Studio 2punct1

Gazda emisiunii

Armina Popeanu
Invitat
Cristina Caradim
Cristina Caradim
fondator și designer interior 2.1 Studio

Unde poți asculta episodul

Descrierea episodului:

Ascultă podcastul cu Radu și Cristina Caradim, pereche în viața de zi cu zi și uniți profesional de aceeași pasiune: arhitectura, designul de interior și creativitatea. Află cum au ajuns la fondarea Studio 2.1, care e situația caselor pasive in momentul de față în România, cum privesc ei munca în echipă, cât de importantă a fost pentru business-ul lor educația antreprenorială și ce sfaturi ar oferi celor aflați la început de drum, după + 10 ani de experiență.

Idei

R: Am fost în 4 birouri de arhitectură, făcând practică. Ulterior am început să luăm proiecte cu colegii, de exemplu standuri de publicitate. La început am fost 4 colegi, apoi am rămas doar eu cu Cristina.

R: Nu exista plan de business pe atunci. Făceam proiecte gratuit, ne doream să facem proiecte reale, de calitate, am explorat să vedem ce ne place, ce putem face. Abia apoi a urmat business plan-ul.

C: Am ajuns la a face proiecte integrate din curiozitate și dorința de a face un serviciu complet și a putea controla toți pașii în crearea unui produs final. Să vezi proiectul final gândit în întregime de tine, îți aduce satisfacție mai mare.

C: Proiectele de arhitectură sunt mai puține, durează mult, deci nu sunt atât de profitabile.

R: în proporție de 70% avem design interior, pe zona de rezidențial, iar în rest sunt arhitectură. Avem și proiecte pe zona de comercial- ne atrage și ne place zona aceasta.

C: Anul trecut am participat la cursul organizat de Ordinul Arhitecților pentru Case Pasive. Am susținut și examenul, a fost un curs complet și dificil, cu o cantitate mare de informații utile. Scopul a fost să știm cum să construim calitativ.

R: Subiectul caselor pasive este puțin mai la început, prețurile sunt mai sus iar uneori oamenii se descurajează. Dar important e că există deschidere și mergem în direcția bună.

R: Primul lucru pe care l-am făcut în planul de business la început a fost să setăm rolurile, pentru că dacă intrăm unul peste altul, nu o să iasă nimic.

R: Când ieșim din birou, căutăm să spune că biroul a rămas în afară. Căutăm să facem ajustări continue și comunicăm foarte mult. Biroul trebuie să fie separat de casă, macăr să simți că schimbi atmosfera.

R: Nu suntem adepții lucrului în departamente. Suntem adepții lucrului complet: fiecare om să treacă prin toți pașii.

C: Am ajuns la concluzia că anumite părți din proiect trebuie să conțină și aportul nostru, cum ar fi partea de concept și de verificări. Acolo se vede experiența pe care am acumulat-o, asta face diferența.

R: Lumea ne alege pentru că rezultatul proiectelor e locuibil dar și pentru că știe cât de mult ne implicăm pe tot parcursul proiectelor. Facem promovare mai mult pentru zona de brand awareness.

C: Suntem adepții provocărilor. În Bali am avut provocarea de a extinde casa cu încă un dormitor și a renova complet locuința. Nu a fost așa simplu cum pare, datorită fusului orar, climei și dificultatea în comunicare. Am fost nevoiți să ne adaptăm situației și modului lor de lucru.

R: Am învățat că trebuie să fii deschis continuu la nou și oricât de dificil ar fi, va exista și o soluție. Dacă nu îți place ce faci, nu reușești să o faci a la long. Trebuie să îți găsești acel de ce.

C: Trebuie să gândești global, nu individual. Contează să te bazezi pe oameni, să reușești să motivezi oamenii din echipă, să faceți lucruri împreună. Singur nu ai cum să reușești.

R: De ce-ul nostru a fost să arătăm că se poate să faci arhitectură de calitate și aici, la noi.

R: Ne-a ajutat întreg parcursul prin care am trecut până să ajungem unde suntem azi. Multe lucruri am învățat din experiențele cu oameni.

C: Pe viitor vrem să diversificăm proiectele, să creștem organic și să ajungem la o capacitate mai mare de proiectare, momentan suntem limitați de timp.

R: Cel mai mare proiect al nostru a fost un spațiu de joacă pentru copii, în Craiova. 6 luni am lucrat la

R: Eu gândesc mai business, e mai simplu să mă detașez. La Cristina e puțin mai dificil, se atașează și se implică foarte mult.

C: Ca arhitect trebuie să fii empatic, dar cu limite.

Sfaturi

C: Antreprenorii creativi care vor să își dezvolte un business în design interior trebuie să se gândească dacă pot să facă asta în fiecare zi și să găsească acel de ce, scopul. Să investească și pe partea de educație antreprenorială.

R: Chiar dacă ești un om sau doi la început, tot ai de rezolvat toate departamentele: marketing, administrative etc. Trebuie să te pregătești pentru asta.

R: Trebuie să fii confortabil cu a învăța continuu, cu a te lovi de o grămadă de probleme. Nu e imposibil, e foarte frumos, mie îmi place partea asta.

C: Ne-a ajutat foarte mult faptul că Radu a fost axat pe partea antreprenorială, iar eu pe partea de proiectare și dezvoltare în zona asta. Asta a fost cheia succesului nostru.

R: Cristina și-a dorit proiecte super frumoase, iar eu mi-am dorit să fim și puțin profitabil totuși. În final am găsit un mix bun.

Apasă play și acordă-ți un timp în tihnă pentru a te bucura de poveștile de viață inspiraționale, aduse la viață de Armina Popeanu.

Cele mai importante idei din acest episod sunt disponibile pe în secțiunea de Podcasts

Citește mai multe despre 📚 antreprenoriat creativ, întâlniri, resurse, articole și aBC în general pe site-ul nostru aici .

Abonează-te 📬 la newsletterul aBC aici!
Urmărește-ne 💡 pe Insta – unde anunțăm toate noutățile,
Facebook sau LinkedIN

Află mai multe despre Armina Popeanu aici sau urmărește-o pe insta!